Keluarga Bahagia, Negara Makmur

Jul 28, 2012

Ibu bapa berperanan melatih kreativiti anak.
Bumi berputar, zaman beredar. Jika dulu, alam menjadi tempat permainan bagi anak-anak, sekarang tidak lagi. Jika anak-anak dulu menjadikan padang, ranting kayu, daun-daun pokok, sungai, parit sebagai alat permainan mereka namun anak-anak sekarang, mereka tidak begitu kreatif menggunakan alam semulajadi untuk tujuan bermain. Anak-anak sekarang lebih leka bermain dengan alat-alat canggih seperti komputer dan 'playstation'. Jika mereka diletakkan dalam situasi yang tidak dibekalkan dengan alat-alatan canggih tersebut, mereka akan mati kutu dan bosan. Kita jangan terburu-buru menyalahkan teknologi moden kerana menurut penelitian, rasa kurang berminat di kalangan anak-anak untuk berkreasi dengan alam semulajadi disebabkan oleh ibubapa sendiri.


Kebanyakan anak-anak kecil terbawa-bawa dengan sikap dan sifat yang dipelajari dan ditiru dari orang-orang yang mereka sayang dan berada di sekitar mereka terutamanya ibu bapa mereka sendiri. Menurut kaji selidek yang dibuat oleh MSN, sebanyak 61% ibu bapa bergantung kepada sekolah, televisyen dan permainan komputer bagi mengembangkan kreativiti anak-anak padahal proses tersebut harus dilakukan oleh ibu bapa secara personal. 


Peranan ibu bapa sangat penting dalam proses mengembangkan daya kreatif dan imajinasi anak-anak. Ibu bapa perlu meluangkan masa untuk bermain dan merangsang daya kreativiti anak-anak. Anak-anak pun akan selalu mengingati pengalaman yang menyeronokkan bermain bersama ibu bapa ~ Kirsten O'Brien (pakar acara seni kanak-kanak)

Kreativiti adalah elemen penting dalam perkembangan setiap anak. Sama seperti matematik dan bahasa, kreativiti perlu latihan dan diajar. Kreativiti membawa kepuasan jika diajar sejak kecil dan dilatih sepanjang masa kanak-kanak. ~ Paul Geraghty (penulis buku 'the hunter and dinosaur')


Sayangnya, ibu bapa banyak memberi alasan mengapa mereka tidak berkreasi bersama-sama anak-anak. Di antara alasan mereka ialah ibu bapa sendiri tidak ada bakat kreativiti dan mereka tidak ada waktu yang terluang untuk bersama dengan anak-anak.


Kaji selidek yang dibuat oleh MSN juga menunjukkan bahawa membaca buku bersama-sama keluarga adalah kegiatan yang paling digemari oleh anak-anak. Bermakna, bukanlah menjadi perkara yang sukar untuk membuatkan anak-anak merasa gembira dan ceria. Ada pelbagai aktiviti yang tidak memerlukan belanja yang mahal serta mudah yang dapat ibu bapa lakukan bersama anak-anak. Contohnya bermain 'puzzle', melukis, membuat krafttangan dan sebagainya. Banyak idea boleh didapati dengan mudah melalui internet. Semuanya bergantung kepada diri kita sendiri…hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.


Share:

0 comments:

Post a Comment

Terimakasih atas kesudian anda membaca dan memberi komen di blog ini.

Join 139 Other Subscribers

Recent Posts

Popular Posts

Parenting Books

 photo belajarsantai150.jpg photo bijakberfikir150.jpg photo anaknakal150.jpg photo carabijak150.jpg

Blogviews


Copyright © Ibubapa Cemerlang | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com