Keluarga Bahagia, Negara Makmur

Aug 25, 2013

Memupuk Rasa Cinta dan Pertalian Kasih Sayang: 5 cara yang indah....


Bagi sepasang suami isteri, apa lagi yang lebih membahagiakan selain daripada dapat memeluk anak-anak dan membaluti mereka dengan kasih sayang. Kita memerhati anak-anak kita membesar, tingkah laku dan karekter muncul satu demi satu mengikut tahap umur. Kita merangsang kekuatan dan memperbaiki kelemahan mereka, kita rakamkan gambar dan mencatitkan jurnal setiap perkembangan mereka tahap demi tahap. Kita menyedari bahawa perkara-perkara kecil yang kita lakukan untuk anak-anak kita itu boleh menimbul dan mengekalkan kasih sayang dalam keluarga kita.


Kita mengungkapkan kasih sayang kita melalui perkataan sayang, masa yang berkualiti bersama mereka, pemberian hadiah, menyediakan keperluan mereka dan sentuhan fizikal. Buku yang ditulis oleh Gary Chapman, "THE FIVE LOVE LANGUAGES" telah menerangkan dengan panjang lebar bagaimana untuk menentukan bahasa kasih sayang kita dan juga bahawa kasih sayang anak-anak kita yang dominan. Seorang yang penyayang akan memiliki kasih sayang dan akan mampu memberikan kasih sayang..menjadikan dunia ini dipenuhi dengan kasih sayang dan tempat yang paling selamat untuk didiami. Kita boleh bergantung harap bahawa seseorang yang kita sayangi akan sentiasa berada di sisi kita untuk menjadi pendengar yang setia. Begitulah indahnya..jika di antara kita dan anak-anak ada pertalian kasih sayang yang ikhlas tanpa syarat. Di antara cara yang boleh kita lakukan untuk memupuk pertalian kasih sayang dengan anak-anak kita ialah…

Ritual "I love you.."

Ritual "I love you.." adalah kenangan yang berkekalan sepanjang hayat yang dapat menambah pengalaman serta menguatkan pertalian dan hubungan dalam keluarga. Sebagai contoh, kita mungkin boleh lakukan "Pelukan Sandwich" sebagai ritual "I love you.." keluarga kita. Ini sangat menyeronokkan. Peluk anak, kemudian ajak pasangan kita menyertainya. Anak yang dipeluk akan berada di tengah-tengah di antara ibu dan ayah dan membentuk sandwich. "Pelukan Sandwich" ini ialah model yang baik untuk memaparkan aksi memberi dan menerima kasih sayang.

Lagu-lagu kasih sayang yang boleh dinyanyikan mengikut rentak lagu yang disukai oleh anak-anak seperti lagu "twinkle, twinkle little star" dengan senikata yang kita cipta khas untuk anak-anak. Dan sudah tentu senikata yang kita cipta dapat memaparkan rasa kasih dan sayang kita kepada mereka.

Ritual "bedtime"

Menyatakan pengakuan yang mengukuhkan pertalian kasih sayang di antara ibu bapa dan anak-anak sebelum mereka tidur bukan sahaja satu tindakan yang baik untuk dilakukan tetapi juga ia dapat membantu menaikkan imej kendiri dan harga diri mereka. Contoh pengakuan kasih sayang yang boleh kita lafazkan ialah:
"Ibu/ayah nampak ada keikhlasan dalam mata kamu dan tentunya hati kamu dipenuhi dengan kasih sayang.." sambil jari kita menyentuh dengan lembut mata dan dada mereka.
"Ibu/ayah gembira menjadi ibu/ayah kamu". Satu hari nanti, InsyaAllah mereka akan membalas.."Saya gembira menjadi anak ibu/ayah".

Ritual "bedtime" yang juga dapat menumbuhkan pertalian kasih sayang ialah meluangkan masa bercerita atau membaca buku cerita bersama anak-anak. Setelah selesai bercerita atau membaca buku cerita, bagi kita yang beragama islam, eloklah jadikan rutin membaca do'a sebelum tidur. Sebelum meninggalkan bilik mereka, cium pipi dan ucapkan salam.

Hadiah kata-kata cinta dan kasih

Ungkapan cinta dan kasih sayang adalah satu lagi cara yang indah untuk membuatkan anak-anak merasai kasih sayang daripada kita. Ucapkan secara spontan dan ikhlas untuk melahirkan rasa cinta dan kasih kita kepada mereka..
"Kasih ibu/ayah kepada kamu bertambah dari sehari ke sehari.."
"Kamulah permata hati ibu/ayah.."
"Besarnya kasih sayang ibu/ayah kepada kamu, sama macam jaraknya dari bumi ke bulan dan balik semula ke bumi.."
"Kamu adalah seorang anak yang saaaaaaaaangat (panjangkan harkat perkataan sangat..;)) layak untuk disayangi.."

Kita boleh cipta pelbagai ungkapan cinta dan kasih sayang yang lain mengikut cita rasa masing-masing. Be creative!

Sentuhan lembut dan penuh kasih sayang

Usapan pada rambut ketika anak berada di ribaan kita, mengosok perlahan-lahan belakang mereka, menyentuhkan hidung kita kepada hidung mereka boleh mencetuskan saat-saat indah dan bermakna serta meyakinkan anak-anak akan kasih sayang yang berterusan daripada kita walaupun pada hari-hari yang sibuk.

Footprints

Tindakan kreative yang juga boleh mengukuhkan pertalian kasih sayang sesama ahli keluarga yang lain adalah dengan merakamkan jejak-jejak tapak kaki anak (footprints) di atas kanvas atau kertas, bingkaikan dan kirim kepada datuk, nenek, bapa dan ibu saudara sebagai hadiah. Tentu mereka gembira dan berbesar hati menerima hadiah yang bernilai dengan kasih sayang seumur hidup seperti itu.


Mudah-mudahan cara yang disebutkan di atas dapat mencetuskan rasa keseronokan serta dapat mengukuhkan pertalian kasih sayang di antara ibu dan anak serta ahli-ahli keluarga yang lain. Selamat mencuba!
Share:

0 comments:

Post a Comment

Terimakasih atas kesudian anda membaca dan memberi komen di blog ini.

Copyright © Ibubapa Cemerlang | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com