Keluarga Bahagia, Negara Makmur

Mar 8, 2014

Adakah anda memerangkap anak ATAU menetapkan had dan peraturan?

Gambar Hiasan


Contoh kes: Puan Safiah tahu anak perempuannya Ella yang berusia prasekolah melukis/menconteng di dinding dan perabot, tetapi Ella enggan mengakuinya.


Puan Safiah mempunyai 2 pilihan. Pilihan pertama ialah beliau boleh mendesak sehingga Ella mengakui perbuatannya dan membuatkan Ella rasa bersalah/merasa dirinya jahat. Pilihan kedua pula ialah Puan Safiah boleh memberi tumpuan kepada membantu Ella belajar untuk menjadi seorang yang bertanggungjawab dengan mengalami akibat daripada tindakannya


Pilihan 1 : memerangkap dan menghukum

Jika Puan Safiah memilih untuk mendesak dan membuatkan Ella rasa bersalah, beliau boleh berkata, " Ella, siapa yang conteng dinding ni? Ella kan?”

Bertanyakan soalan yang kita sudah tahu jawapannya ialah satu perangkap. Ella akan menafikannya. Penafian ialah satu mekanism pertahanan diri ketika berhadapan dengan ketakutan dan ancaman.

Apabila anak menafikan keadaan, maka kita akan menjadi marah, biasanya kita akan mengatakan sesuatu seperti, “Ella jangan berbohong dengan mama. Mama tak suka anak mama cakap bohong………” Biasanya ibu akan terus berleter. Interaksi kita dengan anak menjadi negatif dan peluang untuk mengajar kemahiran baru kepadanya, terlepas begitu sahaja.


Pilihan 2 : had dan peraturan

Jika Puan Safiah memilih untuk menetapkan had dan menahan Ella atas perbuatannya menconteng dinding itu, beliau boleh berkata, “Mama tahu Ella suka melukis..tapi Ella tidak boleh melukis di dinding. Lagi cantik kalau Ella melukis di atas kertas. Kan mama dah sediakan kertas di atas meja tu untuk Ella melukis? Sekarang, Ella kena tolong mama bersihkan dinding ini. Ella pilih.. Ella nak guna kain buruk atau span untuk membersihkan dinding ini”

Puan Safiah harus menjadi pemerhati(alert) selepas kejadian itu. Jika di dapati Ella melukis di atas kertas, beliau haruslah memberi penghargaan, dorongan dan sokongan. “Wahhhh.. hari ini Ella melukis di atas kertas. Ella ingat pesan mama supaya menggunakan kertas untuk melukis. Terimakasih sayang” Kemudian peluk dan ciumlah anak.


Print Friendly and PDF
Share:

0 comments:

Post a Comment

Terimakasih atas kesudian anda membaca dan memberi komen di blog ini.

Copyright © Ibubapa Cemerlang | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com