Keluarga Bahagia, Negara Makmur

Apr 26, 2014

Petua Mendidik Anak-anak Kecil Berkongsi


“Nana punya!” Nana merampas anak patungnya dari tangan Alia. Alia pula menjerit hendakkan anak patung itu. Berlakulah satu perebutan. Ini mungkin situasi yang biasa ibu bapa alami. Anak-anak kecil tidak mahu berkongsi barang mainan dengan rakan-rakan sebaya yang lain. Mereka masih kecil untuk memahami makna perkongsian dan belum tahu cara yang betul untuk berkongsi. Maka menjadi tanggung jawab kita untuk mendidik mereka. Di sini saya kongsi beberapa petua yang telah membantu saya mendidik anak-anak untuk berkongsi.

Tunjukkan contoh teladan
Pendidikan melalui contoh teladan adalah yang terbaik. Untuk mengajar anak berkongsi, maka ibu bapa perlu mempamerkan tingkah laku perkongsian itu di hadapan anak-anak. Terdapat banyak perkara yang boleh dikongsikan dengan ahli keluarga kita setiap hari, dan apabila kita berbuat demikian, serlahkan tindakan berkongsi itu di hadapan anak-anak supaya mereka boleh melihat. 

Penghargaan dan galakan
Kita perlu membuat anak mahu, ingin dan suka berkongsi. Salah satu cara untuk memberi inspirasi kepada tingkah laku ini ialah dengan memberi penghargaan. Berikan penghargaan setiap kali kita dapati anak boleh berkongsi barangnya dengan orang lain.

“Mama lihat Nana kongsi bermain anak patung kesayangan Nana dengan Alia tadi. Mama gembira tengok Nana dan Alia boleh bermain bersama-sama dengan baik.”


Berkomunikasi
Apabila anak-anak tidak mahu berkongsi, mungkin ada sesuatu yang berlaku di sebalik itu.  Berikan peluang untuk mereka menjelaskan sebab dan mengapa mereka tidak mahu berkongsi harta benda mereka dengan rakan sebaya. 

“Nana bukan tak nak kongsi anak patung ini dengan Alia. Dulu Alia dah rosakkan anak patung Nana. Anak patung yang ni Nana sayang sangat. Nana takut Alia akan rosakkan lagi.”

Ambil masa untuk berbincang dan memberitahu mengapa perkongsian adalah penting dan adalah satu perkara yang baik untuk dilakukan.

“Mama faham Nana takut Alia rosakkan anak patung kesayangan Nana ni.”
“Tapi Alia tentu sedih kalau Nana tak bagi dia main, mama.”
“Mama tahu Nana tak suka tengok kawan baik Nana sedihkan..”
“Ya mama.. mungkin Nana boleh ajar Alia cara pegang anak patung ni dengan betul atau Nana simpan aje anak patung ni dan main benda lain dengan Alia.”
“Nana buat keputusan. Mama yakin Alia tentu suka bermain dengan Nana.”


Bersabar
Belajar berkongsi tidak berlaku dalam sekelip mata. Ada fasa dalam tahap perkembangan kanak-kanak yang mana mereka menjadi terlalu posesif dan tidak suka berkongsi. Ketika menghadapi fasa ini, kita hendaklah bersabar, bersikap positif dan terus berusaha untuk mendidik dan memupuk semangat perkongsian di jiwa mereka.


Petua ini banyak membantu saya dan mungkin boleh membantu ibu bapa yang lain juga dengan izin Allah.


Print Friendly and PDF
Share:

4 comments:

 1. Bagus petua ni.. Boleh cuba amalkan..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Good sharing Admin. Mmg bermanfaat. Semoga kita dapat mendidik anak kita menjadi insan yg soleh. Anyway, free2 jemput ke blog saya untuk info2 kekal fit and slim.

   >>>Tips Slim & Fit Semula Jadi!<<<

   Delete
 2. Petua yang bagus. terima kasih atas perkongsian

  ReplyDelete

Terimakasih atas kesudian anda membaca dan memberi komen di blog ini.

Copyright © Ibubapa Cemerlang | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com