Keluarga Bahagia, Negara Makmur

Jan 14, 2015

Perkembangan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak - Bah 4


Kanak-kanak bermain kerana ia menyeronokkan. Bermain adalah penting untuk pembelajaran dan perkembangan mereka. Ia membantu kanak-kanak:
  • membangunkan pengetahuan, pengalaman, rasa ingin tahu dan keyakinan
  • belajar dengan mencuba sesuatu, membandingkan keputusan, bertanya soalan dan memenuhi cabaran
  • membangunkan kemahiran bahasa, berfikir, merancang, mengurus dan membuat keputusan.

Apabila ibu bapa dan penjaga bercakap dan berinteraksi dengan kanak-kanak ketika bermain, ia membantu kanak-kanak membangunkan keupayaan untuk berfikir dan meluahkan perasaan. Kanak-kanak perempuan dan kanak-kanak lelaki perlu diberi peluang yang sama untuk bermain dan berinteraksi dengan semua ahli keluarga, termasuk adik beradik, datuk dan nenek, serta dalam aktiviti di luar rumah. Bermain dan interaksi dengan ibu dan bapa membantu mengukuhkan ikatan antara anak dan kedua-dua ibu bapanya.

ibu bapa dan penjaga boleh membantu kanak-kanak belajar dengan memberikan mereka tugas-tugas yang mudah dengan arahan yang jelas, menyediakan objek untuk bermain dan mencadangkan aktiviti baru. Ibu bapa dan penjaga tidak harus menguasai permainan/aktiviti tersebut sebaliknya membiarkan anak bermain untuk membolehkan mereka berfikir. Kehadiran ibu bapa di dalam aktiviti tersebut hanya sebagai pemberi rangsangan, pendapat dan cadangan. Segala keputusan yang perlu dibuat dalam aktiviti tersebut harus dibuat oleh anak.

Kanak-kanak memerlukan pelbagai bahan mainan mudah yang sesuai untuk peringkat usia dan tahap kemampuan mereka untuk belajar. Bahan-bahan yang sedia ada di sekeliling kita seperti air, pasir, periuk/tudung periuk, sudu, kotak kadbod, blok kayu, bekas-bekas plastik adalah bahan-bahan yang mudah didapati dan sebaik alat-alat mainan yang dibeli daripada kedai. Justeru, tidak ada alasan bahawa kanak-kanak tidak boleh bermain (belajar) tanpa alat-alat mainan yang canggih yang tidak mampu kita beli.

Ibu bapa dan penjaga perlu bersabar apabila anak berkeras mahu mencuba untuk melakukan sesuatu tanpa bantuan. Biarkan mereka mencuba kerana dari situ mereka akan belajar membuat sesuatu sehingga mereka berjaya tanpa cepat berputus asa. Tugas kita adalah memastikan mereka selamat dan tidak merbahayakan diri mereka. Perjuangan untuk melakukan sesuatu yang baru dan sukar adalah satu langkah positif dalam perkembangan kanak-kanak.

Kanak-kanak akan cepat berkembang dengan kebolehan baru. Ibu bapa harus prihatin dengan perubahan ini serta mengikuti langkah perkembangan tersebut. Tindak balas dan galakan daripada ibu bapa akan membantu kanak-kanak membangunkan/berkembang dengan lebih cepat.

Sebagai kanak-kanak yang semakin membesar, mereka memerlukan peluang untuk belajar dan bergaul dengan kanak-kanak lain yang sebaya dengan usia mereka. Aktiviti pembelajaran secara berkumpulan, yang dikendalikan oleh seorang penjaga atau guru terlatih di rumah atau di tadika, adalah penting dalam membantu kanak-kanak bersedia untuk sekolah.Share:

2 comments:

Terimakasih atas kesudian anda membaca dan memberi komen di blog ini.

Copyright © Ibubapa Cemerlang | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com