Keluarga Bahagia, Negara Makmur

Dec 20, 2013

Menangani anak-anak hiperaktif


Gambar Hiasan

Ibu bapa sering kecewa dan stress menangani anak-anak yang terlalu aktif. “Anak saya terlalu aktif..tak boleh duduk diam walau seminit..melompat sana, melompat sini. Nak tengok dia duduk diam, hanya waktu dia tidur. Tidur pulak sekejap sahaja..Penatnya…saya tak sempat tarik nafas dibuatnya”  Begitulah agaknya keluhan ibu-ibu yang anak mereka terlalu aktif. Sebenarnya anak yang aktif menunjukkan mereka sihat. Otak mereka pantas berfikir untuk melakukan pelbagai aktiviti. Bayangkan jika anak kita terbaring saja, tentu kita susah hati juga dibuatnya. Justeru ibu-ibu..reframe minda kita untuk memandang situasi itu dari sudut yang positif untuk mengurangkan stress. Tips berikut mungkin boleh membantu kita dalam menangani anak-anak yang hiperaktif.

1) Tetapkan peraturan yang jelas untuk kanak-kanak hiperaktif dan untuk seisi keluarga. Jika perlu, tulis peraturan dan pampangkan di tempat yang boleh dilihat oleh semua ahli keluarga. Jangan fleksibel kerana kanak-kanak hiperaktif benar-benar memerlukan peraturan yang jelas dan menerima akibat apabila peraturan tersebut dilanggar. Beri penerangan dari mata ke mata tentang peraturan dan minta mereka mengulangi kembali apa yang kita katakan untuk memastikan mereka faham. Ini tidak bermakna kita tidak boleh menawarkan pilihan untuk kanak-kanak hiperaktif, tetapi tingkah laku yang tidak sopan seperti memukul , meludah atau mengejek patut menerima akibat yang telah ditetap. Bermakna kanak-kanak hiperaktif tahu bahawa mereka akan menghadapi hukuman sekiranya melanggar peraturan.

2) Rutin yang tetap boleh membantu kanak-kanak, termasuk kanak-kanak hiperaktif. Kebanyakan kanak-kanak cenderung untuk menghadapi  kesukaran apabila tidak ada rutin yang tetap dan konsisten. Jika kanak-kanak tahu bahawa waktu tidur adalah pada pukul 8:00 malam, maka secara semula jadi, itu akan menjadi tabiatnya. Sediakan rutin bagi aktiviti-aktiviti yang lain untuk  kanak-kanak hiperaktif, dan pastikan aktiviti-aktiviti tersebut tidak lebih dari 30 minit kerana kanak-kanak hiperaktif sukar untuk fokus untuk jangkamasa yang lama.

3) Gunakan masa lapang untuk membawa anak-anak hiperaktif keluar bersiar-siar ke taman permainan, membaca buku bersama-sama, atau sekadar bermain dan bergurau dengan mereka. Detik-detik seperti ini boleh membantu terutamanya untuk menjalin hubungan yang mesra dengan anak-anak hiperaktif. Anak-anak hiperaktif juga boleh dibenarkan bebas melakukan aktiviti sendiri selagi tidak melanggar peraturan yang telah dibuat.

4) Kanak-kanak hiperaktif sangat bertenaga, menyebabkan tumpuan mereka menjadi sukar. Salah satu cara untuk membantu menangani tenaga tambahan ini adalah dengan memberi mereka banyak peluang untuk melakukan aktiviti fizikal. Walaupun kita tidak sepatutnya membiarkan anak sampai ke tahap terlalu letih , senaman adalah cara yang bermanfaat untuk membantu memfokuskan tenaga berlebihan itu secara positif.

5) Oleh kerana tenaga kinetik kanak-kanak hiperaktif agak tinggi, hukuman apabila melanggar peraturan tidak harus dibuat dengan menyekat mereka bergerak kerana ni mungkin memburukkan lagi keadaan. Menggunakan pengukuhan dan kata-kata perangsang yang positif mungkin lebih berkesan untuk jangka masa panjang , walaupun ia mungkin mengambil sedikit masa untuk melihat kesannya.

6) Dr Phil McGraw (psychologist) berkata, disiplin yang terbaik adalah dengan memfokuskan pada tingkah laku kanak-kanak yang positif. Kanak-kanak akan bertindak balas terhadap pujian, dan lebih cenderung untuk mendapatkan perhatian dengan melakukan sesuatu yang baik, jika kita memberi penghargaan setiap kali mereka berkelakuan baik. Kanak-kanak hiperaktif sering mendapat perhatian daripada ibu bapa mereka dengan cara yang negatif , sama ada ibu bapa menjerit , membentak atau memukul disebabkan ibu bapa melabelkan mereka sebagai “buas”

7) Kebanyakan pakar mengesyorkan supaya mengelakkan daripada memberi terlebih rangsangan kepada kanak-kanak hiperaktif . Elakkan mereka daripada banyak menonton TV, dan jangan benarkan mereka menonton TV pada waktu malam. Bunyi TV yang kuat dan kadang-kadang mengkhayalkan boleh merangsang kanak-kanak hiperaktif. Pilih satu atau dua rancangan yang sesuai untuk mereka tonton. Kanak-kanak hiperaktif lebih mudah belajar dengan melakukan aktiviti bukan dengan duduk menonton. Jadi, sediakan banyak aktiviti yang memerlukan pergerakan untuk mereka.


8) Adalah penting untuk menyedari bahawa kanak-kanak hiperaktif tidak selalu mempunyai kawalan seperti kanak-kanak lain. Jangan menyalahkan mereka atas apa yang tidak mampu mereka kawal. Sesetengah guru gemar mengatakan bahawa jika kanak-kanak boleh berkelakuan baik sekali, mereka akan boleh berbuat demikian di lain kali tetapi ini tidak tepat untuk kanak-kanak hiperaktif. Banyak faktor yang boleh mempengaruhi keupayaan kanak-kanak hiperaktif untuk mempamerkan kawalan diri. Kita perlu peka terhadap faktor-faktor luaran yang boleh membuatkan kawalan diri menjadi lebih sukar, seperti ketegangan antara ibu dan bapa, kematian haiwan kesayangan, tidak cukup tidur dan sebagainya. Kanak-kanak yang tidak sihat sering buat perangai dan ini tidak terkecuali pada kanak-kanak hiperaktif juga.

Dalam menangani anak-anak yang hiperaktif, kita memerlukan kesabaran yang tinggi. Usah memberi label yang negatif (seperti "buas") kepada mereka. Share:

5 comments:

 1. thanks untuk share info ye..memang menarik

  ReplyDelete
 2. Saya nak kongsikan rawatan alternatif untuk kanak-kanak hiperaktif ini.. pada sesiapa yang sedang mencari rawatan saya suggest kan rawatan akupuntur dan herba..
  Ada satu pusat rawatan yang memang pakar dalam merawat kanak-kanak hiperaktif ini.
  Nama pusat rawatan itu The Tole Acupuncture.
  http://www.youtube.com/watch?v=_WD1I_G4scI
  website die http://thetole.org

  ReplyDelete
 3. Good info!.....mengamalkan makan minyak ikan (Omega) juga mampu mengurangkan masalah anak - anak yang hyperaktif ini...Klik di sini...http://leowills.blogspot.com/2014/11/mencari-minyak-ikan-paling-terbaik.html

  ReplyDelete

Terimakasih atas kesudian anda membaca dan memberi komen di blog ini.

Join 139 Other Subscribers

Blogviews

Copyright © Ibubapa Cemerlang | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com